Izgradnja Spensa - Jovan Dejanović

Zanimljiva jedna stvar, Novi Sad je po mnogo čemu bio među vodećim gradovima u Jugoslaviji, ali okolnosti su bile takve da nije imao sportsku dvoranu. To je bio i povod nama da uđemo u izgradnju i da novosadski sportisti i razvijena sportska kultura u Novom Sadu dobiju svoje pravo mesto. 
Kod mene su tada došli predstavnici omladinskog rukovodstva grada, sa predlogom da se prihvatimo da se u Novom Sadu održi Svetsko prvenstvo u stonom tenisu.


Dve godine rada i danju i noću

Mi smo imali na raspolaganju nešto više od dve godine. Znajući Ivana Jurića, arhitektu i direktora zavoda za fizičku kulturu, kao vrednog, sposobnog, radnog, čoveka u najboljoj snazi, ja sam mu rekao „Znaš šta? Da mi uđemo u izgradnju jednog velikog objekta za sport i da ti budeš na čelu odbora za izgradnju?“ Ja sam mu predložio da formira direkciju za izgradnju sportskog objekta, da ne sme da se dogodi ni jedan minut prazan da bude, bez aktivnosti i bez događanja. To znači i danju i noću,  leti i zimi, apsolutno mora uvek da se radi! On je morao da skloni oko 300 000 kubika šuta sa tog mesta gde je Spens sada. Da se donese isto tako 300 000 kubika peska i da se uđe u izgradnju takvog jednog objekta. 
Za dve godine sve je trebalo da bude gotovo. Ja sam obilazio objekat jednako noću kao i danju i mogu vam reći da je jednako atmosfera vladala i danju i noću na tom objektu. Jednako su se ljudi odnosili prema svojim obavezama i svojim poslovima. 

Šta znači SPENS

Tako da smo mi održali to svetsko prvenstvo, što je bio prodor naš u svet sporta, iako su već i do tada naši sportisti osvajali dosta medalja, ali ovo je bilo nešto posebno i vanredno. SPENS je Svetsko Prvenstvo Novi Sad, to je skraćenica koja je zaživela za vreme Svetskog prvenstva i ostala u upotrebi do sad.

Govori: Jovan Dejanović, bivši gradonačelnik Novog Sada (1974-1982)