Lemijeva knjižara - Milenko Vlaisavljević Lemi

Ova knjižara samo je delić knjižarske priče Novog Sada. Ja se knjižarstvom bavim 25 godina, a ovo je šesta knjižara u kojoj radim, prva koja je moja. Knjižaraje samo je nastavak prethodne antikvarne knjižare koja je postojala u Novom Sadu, Orfelina, vlasnika gospodina Vasilija Jovanovića, mog učitelja, prijatelja i uzora. Sve je zahtevnije održati aktikvarnu knjižaru, jer je takvo poslovanje neisplativo. 
 
 

Kvalitetna opcija za mlade ljude

 
Moguće je da je ovo jedina antikvarna knjižara u Vojvodini. Antikvarna knjižara se bavi očuvanjem kulturnog nasleđa ljudi koji na tom prostoru žive. Motivacija su mi današnji mladi ljudi, koji nisu imali mnogo toga u ponudi u poslednjih 25 godina što bi ih moglo formirati: sve neke naopake i loše stvari. Želeo sam da ponudim tom mladom svetu ovakvu jednu knjižaru i mesto za provođenje vremena. Ja sam u svojim studentskim danima provodio dosta vremena po knjižarama, gledajući, cunjajući i prelistavajući; nisam kupovao stalno, spram mogućnosti i želje. 
 

Svako od nas je različit i za svakog postoji ona prava knjiga, i ne jedna, nego mnoge. Šta god nekog zanimalo, koliko god to bilo specifično, o tome su već napisane čarobne knjige.

Govori: Milenko Vlaisavljević Lemi, vlasnik knjižare